Concurrentiebeding nietig laten verklaren ∙ Leggle

Wanneer is een concurrentiebeding nietig?

Een concurrentiebeding beperkt een medewerker in zijn vrijheid, om na het einde van de arbeidsovereenkomst op een bepaalde manier bij een concurrent of als zelfstandige te gaan werken. Dit beding moet aan een aantal juridische eisen voldoen. Doet het dat niet, dan is het concurrentiebeding nietig, oftewel niet geldig. Een concurrentiebeding is nietig in de volgende situaties:

 • De medewerker is niet meerderjarig op het moment dat het concurrentiebeding is overeengekomen
 • Het gaat om een concurrentiebeding in een tijdelijk contract zónder duidelijke (of te late) motivering waarom dit nodig is.

Concurrentiebeding nietig?

Laat mij je vertellen hoe het zit.

Als het beding niet aan alle juridische eisen voldoet, is het nietig. Een jurist kan dit voor je controleren.

Concurrentiebeding vernietigen

Wil je van het concurrentiebeding af, omdat je problemen hebt bij het vinden van een nieuwe baan? Dan kan je verschillende dingen doen om het concurrentiebeding (gedeeltelijk) te laten vernietigen.

 1. Je kan in overleg treden met je werkgever en hem verzoeken het concurrentiebeding te vernietigen. Soms gaat een werkgever hiermee akkoord, omdat hij je niet in de weg wil staan bij het vinden van een nieuwe baan. Of er is een tegenprestatie nodig om van het beding af te komen, zoals het betalen van een afkoopsom.
 2. Kom je er niet uit met je werkgever? Dan kan je het beding laten vernietigen door de kantonrechter. Een procedure tot (gedeeltelijke) vernietiging kost vaak veel tijd. Het kort geding kan uitkomst bieden.

Ga je toch ergens werken, terwijl dat in strijd is met het concurrentiebeding? Dan kan je ex werkgever een dwangsom vorderen tijdens een kort geding. Daarna heb je weinig kans dat je het concurrentiebeding nog kan laten vernietigen. Doe dit dus niet!

Hoe kom ik ervan af?

Ik neem het voor je uit handen.

Het aanvechten van je concurrentiebeding biedt in veel gevallen uitkomst..

Concurrentiebeding laten vernietigen door de rechter

Je kan het concurrentiebeding aanvechten bij de kantonrechter. Dit kan voor, maar ook na het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Met de juiste argumenten, kán de rechter besluiten om het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Redenen daarvoor kunnen zijn:

 • Het gaat om een tijdelijk contract (of een tijdelijk contract dat stilzwijgend is overgegaan in een vast contract) en er is geen goede motivering waarom het beding noodzakelijk is.
 • Je wordt te ernstig benadeeld in jouw belang om ergens anders te gaan werken, ten opzichte van het belang van de werkgever.
 • De arbeidsovereenkomst is opgezegd door de werkgever tijdens de proeftijd (of na korte duur).
 • Je bent door de werkgever onder druk gezet om het concurrentiebeding te tekenen.
 • De arbeidsovereenkomst is beëindigd op zo’n manier dat de werkgever ernstig verwijtbaar of nalatig handelt.
 • De duur van het concurrentiebeding is te lang. Er is niets vastgelegd in de wet, maar door de meeste rechters wordt een maximum aangehouden van 1 jaar.
 • Het bedrijf waar je wilt gaan werken is geen concurrent van je (ex) werkgever.

Bij een gedeeltelijke vernietiging kan de kantonrechter de plaats, de duur (óók met terugwerkende kracht), de aard van de werkzaamheden en de eventueel verschuldigde schadevergoeding wijzigen.

Hogere vergoeding.

Krijg waar jij recht op hebt.

Krijg je een vergoeding voor het naleven van het concurrentiebeding? Dan kan je proberen om via de rechter een hogere vergoeding te verkrijgen.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij concurrentiebeding bij onbepaalde tijd

Wat kan je zelf doen bij een concurrentiebeding:

 • Lees een arbeidscontract goed door. Teken nooit zomaar iets!
 • Bij het aangaan van een arbeidscontract kan je over het concurrentiebeding onderhandelen, bijvoorbeeld over de regio, duur of naam van de concurrenten.
 • Soms is het mogelijk om een concurrentiebeding te wijzigen in een relatiebeding.

Zo helpen wij jou:

Wil je van het concurrentiebeding af? Of wil je weten wat je rechten zijn? Schakel een jurist in die expert is op dit gebied. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een arbeidsconflict
 • Meld je niet ziek
 • Blijf praten met je werkgever
 • Neem het conflict serieus