Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen? ∙ Leggle

Wat zijn wettelijke vakantiedagen?

Iedere werknemer heeft recht op een aantal wettelijke vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uur dat je per week werkt. Bij een werkweek van veertig uur, heb je dus recht op 160 uur doorbetaalde vakantie. Zo kan iedereen dus in ieder geval 4 weken per jaar vakantie nemen. Je mag die wettelijke vakantiedagen natuurlijk ook gewoon als losse uren opnemen. Als je bijvoorbeeld 25 uur per week werkt, heb je recht op 100 vakantie-uren per jaar. Tijdens je vakantie wordt je loon gewoon doorbetaald.

bovenwettelijke vakantiedagen

Wettelijke vakantiedagen vervallen na anderhalf jaar. Dat betekent dus, dat je ze binnen 6 maanden na het opbouwjaar moet opnemen. Heb je de uren in 2016 opgebouwd, dan moet je ze vóór 1 juli 2017 opmaken. Daarna vervallen ze. Je werkgever moet je wel de mogelijkheid geven om je dagen daadwerkelijk op te nemen.

Soms is het zo dat je de dagen niet kán opnemen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent geweest. In dat geval geldt de termijn van 6 maanden niet. In dit soort situaties wordt de termijn verlengt tot 5 jaar. Ook kun je met je werkgever aparte afspraken maken over het sparen van vakantiedagen. Dat kan handig zijn als je van plan bent om een keer wat langer vrij te nemen, bijvoorbeeld voor die ene reis die je altijd als eens had willen maken.

Eerst bepalen of je er recht op hebt

Ik ga het voor je uitzoeken. Jouw baas betaalt meestal de kosten!

En dan je verzoek indienen bij jouw werkgever.

Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?

Naast wettelijke vakantiedagen zijn er de bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn de dagen die je meer vrij mag zijn dan het wettelijke minimum. Krijg je bij een werkweek van veertig uur bijvoorbeeld 25 dagen vakantie, dan is dat aantal opgebouwd uit 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Of je deze extra verlofdagen hebt en hoeveel, kan voor iedereen verschillen. Check je cao of arbeidsovereenkomst, als je wilt weten wat hierover is afgesproken. Bovenwettelijke vakantiedagen kunnen ook leeftijds- of seniorendagen zijn. Let op: ATV-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen.

Hoe zit het met (erkende) feestdagen?

Naast de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, zijn er in Nederland ook een aantal erkende feestdagen. Denk aan nieuwjaarsdag, Pasen, en Kerstmis. Soms ben je op deze dagen vrij, maar niet altijd. Of een erkende feestdag voor jou ook een doorbetaalde vrije dag is, hangt af van je cao of arbeidsovereenkomst. Daarin is ook geregeld of je een toeslag krijgt voor werken op een feestdag. Verplichte vrije dagen gaan in ieder geval nooit van je vakantiedagen af.

Bovenwettelijke uren laten uitbetalen

Bovenwettelijke vakantiedagen hoef je niet op te nemen. Je kunt ze ook aan het eind van het jaar laten uitbetalen. Het gaat wel alleen om uren uit het betreffende jaar. Uren uit voorgaande jaren kun je niet meer laten uitbetalen. Voor 1 vakantie-uur ontvang je het bedrag van je salaris per uur, dat geldt op de eerste dag van de maand waarin je je aanvraag indient. Je salaris per uur is 1/156ste deel van je salaris bij een werkweek van veertig uur.

Voorbeeld: is je salaris bij een volledige arbeidsduur 2.253,45 euro, dan krijg je voor elk vakantie-uur: 1/156 x 2.253,45 = 14,45 euro.

Je kunt aan je werkgever verzoeken om de bovenwettelijke vakantiedagen te laten uitbetalen. Let wel op: dit kan alleen als dit schriftelijk is overeengekomen, bijvoorbeeld in jouw arbeidsovereenkomst of cao. Je werkgever hoeft niet akkoord te gaan met het uitbetalen van de uren. Als er niet voldoende werk is, heeft hij waarschijnlijk liever dat je de dagen gewoon opneemt.

Wettelijke vakantiedagen mag je niet laten uitbetalen. Dit kan alleen aan het einde van je dienstverband.

Een arbeidsconflict, liever niet

Met dit handboek ken je je positie.

Download nu gratis

Bovenwettelijke vakantiedagen meenemen

Ook je bovenwettelijke vakantiedagen blijven niet onbeperkt geldig. Hoe lang jouw vakantiedagen geldig zijn, hangt af van 3 dingen:

 • Heb je de vakantiedagen opgebouwd voor of na 1 januari 2012?
 • Gaat het om wettelijke vakantiedagen of bovenwettelijke vakantiedagen?
 • Wanneer wil je ze opnemen?

Zoals we al eerder noemden, kun je wettelijke vakantiedagen over het algemeen niet langer dan 6 maanden meenemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de termijn worden verlengt tot 5 jaar. Bovenwettelijke dagen blijven wél langer geldig. Je kunt ze namelijk 5 jaar meenemen na het jaar waarin je ze hebt gekregen. Deze termijn kun je niet verlengen.

Voor 1 januari 2012. Voor de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen die je hebt opgebouwd vóór 1 januari 2012 geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Deze termijn kun je in overleg met je werkgever nog verlengen.

Mag je werkgever je vakantieaanvraag weigeren?

Je werkgever mag je vakantieaanvraag weigeren, maar dat mag hij niet zomaar. Heb je op tijd en schriftelijk je vakantieverzoek ingediend, dan moet hij de aanvraag in principe goedkeuren. Doet hij dit niet, dan moet hij daar een goede reden voor hebben. Daarnaast moet hij je dit binnen 2 weken na je aanvraag schriftelijk laten weten, anders gaat je vakantie gewoon door.

Schakel een jurist in:

 • Krijg de vakantiedagen waar je recht op hebt
 • Laat de communicatie over aan de jurist
 • De kosten kunnen meestal op je werkgever worden verhaald

Stuur een juridische brief

Ik stel hem voor je op

Heb je een conflict over je vakantiedagen? Laat je dan niet zomaar afschepen. Jouw baas betaalt meestal de kosten voor de jurist!

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij bovenwettelijke vakantiedagen

Wat kun je zelf doen bij een arbeidsconflict

 • Maak een dossier met daarin je arbeidsovereenkomst, verslagen van beoordelingen en andere stukken.
 • Laat de communicatie met je werkgever over aan een jurist dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Komen jij en je werkgever niet uit het conflict? Vraag een jurist om advies. Die weet wat je rechten zijn en zorgt dat jij er zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij een arbeidsconflict
 • Meld je niet ziek
 • Blijf praten met je werkgever
 • Neem het conflict serieus