Pro deo advocaat: heb jij er recht op? ∙ Leggle

Wat is een pro deo advocaat?

Pro Deo (Latijns voor ‘voor God’) betekent dat een dienst gratis wordt verricht. Een pro deo advocaat is dus een gratis advocaat. Hij wordt ook wel advocaat van onvermogen genoemd. Zo’n pro deo advocaat werkt niet voor niets, maar wordt (deels) betaald door de Staat. Hij werkt op toevoeging. Dit soort gesubsidieerde rechtsbijstand is bedoeld voor mensen die zelf geen advocaat of mediator kunnen betalen. Een pro deo advocaat is niet 100% gratis, meestal moet je een eigen bijdrage betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Dus jij betaalt wat je kunt, de overheid betaalt de rest.

Pro deo advocaten helpen mensen met een laag inkomen bij onder meer strafzaken, uitkeringszaken, huurgeschillen en arbeidszaken.

Een advocaat is niet altijd nodig

Kies jouw jurist bij Leggle.

Meestal hebt je helemaal geen dure advocaat nodig. Een jurist heeft evenveel kennis, maar de kosten liggen een stuk lager.

Wanneer krijg je een pro deo advocaat?

Het is in Nederland in de Grondwet vastgelegd: wie rechtsbijstand nodig heeft maar dit niet kan betalen, heeft recht op financiële hulp. Dit wordt geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • je moet een goede reden hebben om rechtshulp aan te vragen;
 • je mag niet teveel verdienen;
 • je mag slechts een klein vermogen hebben;
 • je juridische zaak mag niet tot een hoge opbrengst leiden.

Denk je dat je aan deze voorwaarden voldoet? Dan kun je op zoek gaan naar advocaat of mediator die (ook) op toevoeging (pro deo) werkt. Deze advocaat zal vervolgens namens jou een verzoek indienen voor gefinancierde rechtshulp bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je kunt dit niet zelf doen.

We gaan scheiden

Dit moet je allemaal regelen

Bij een echtscheiding heb je een advocaat nodig. Op gefinancierde rechtsbijstand heb je alléén recht als je voldoet aan de inkomensgrenzen.

Inkomensgrenzen pro deo advocaat

Je mag dus niet teveel verdienen wil je in aanmerking komen voor een pro deo advocaat of mediator. Maar wat is teveel? Dit wordt bepaald aan de hand van strakke inkomensgrenzen. Zit je daarboven, dan heb je helaas geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Of je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat is vooral afhankelijk van je inkomen in het peiljaar. Dit peiljaar is 2 jaar vóór het jaar waarin je de aanvraag doet. Hoe hoger je inkomen, hoe meer eigen bijdrage je moet betalen.

De volgende inkomensgrenzen en eigen bijdragen gelden in 2017 (met peiljaar 2015):

Alleenstaanden Eigen bijdrage Gehuwd, samenwonend of
éénoudergezin*
t/m € 18.700 € 196 t/m € 26.000
€ 18.701 – € 19.400 € 360 € 26.001 – € 27.000
€ 19.401 – € 20.400 € 514 € 27.001 – € 28.300
€ 20.401 – € 22.300 € 669 € 28.301 – € 31.500
€ 22.301 – € 26.400 € 823 € 31.501 – € 37.300
Boven de € 26.400  Afwijzing Boven de € 37.300

Je hebt dus recht op een pro deo advocaat als je inkomen lager is dan € 26.400 (voor alleenstaanden) of € 37.300 (voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezin met minderjarig kind). Daarvoor wordt gekeken naar wat je inkomen 2 jaar geleden was; dus in 2017 wordt gekeken naar je inkomen van 2015. Ben je de afgelopen jaren minder gaan verdienen? Dan kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

In het personen- en familierecht (zoals echtscheidingen) gelden aparte (hogere) eigen bijdragen.

Alleenstaanden Eigen bijdrage Gehuwd, samenwonend of
éénoudergezin*
t/m € 18.700 € 340 t/m € 26.000
€ 18.701 – € 19.400 € 412 € 26.001 – € 27.000
€ 19.401 – € 20.400 € 566 € 27.001 – € 28.300
€ 20.401 – € 22.300 € 720 € 28.301 – € 31.500
€ 22.301 – € 26.400 € 849 € 31.501 – € 37.300
Boven de € 26.400 Afwijzing Boven de € 37.300

Let op:

 • Bij alle strafzaken krijgt je automatisch een korting van € 53 op de eigen bijdrage.
 • Bij een slachtoffer van een geweldsmisdrijf of zedendelict wordt géén eigen bijdrage opgelegd.
 • Bij een vrijspraak of seponering krijg je later de gehele eigen bijdrage terug.
 • Voor een pro deo mediator is de eigen bijdrage véél lager dan bij een advocaat, namelijk altijd maximaal € 53.
 • Bij een echtscheiding of beëindiging van samenwonen wordt alleen naar jouw inkomen gekeken en niet naar dat van je partner.

Pro deo advocaat

Kies jouw advocaat bij Leggle.

Je kan zoeken naar een advocaat die werkt op pro deo basis .Heb je geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand? De advocaten van Leggle werken tegen een zeer scherp tarief.

Wat kost een pro deo advocaat?

Hoeveel een pro deo advocaat kost is dus afhankelijk van je inkomen. Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand? Dan hoef je alleen maar de eigen bijdrage te betalen. In de laagste inkomenscategorie betaal je slechts 143 euro (2017). Voor een hele strafzaak! Dat is een relatief laag bedrag, want een advocaat strafrecht kost normaal al snel 250 tot 300 euro per uur. Bij vrijspraak wordt de eigen bijdrage (achteraf) zelfs aan je terugbetaald.

Heb je een juridisch probleem?

Jouw probleem, zo snel mogelijk opgelost

Bij Leggle vind je jouw advocaat voor een vaste prijs. Zó kun je er een zoeken die past bij je budget en kom je nooit achteraf voor verrassingen te staan!

Is een pro deo advocaat wel een goede advocaat?

Je vraagt misschien af of zo’n pro deo advocaat zijn werk wel goed doet. Net als met gewone advocaten kan daar verschil inzitten. Je mag – ook bij pro deo – gewoon zelf je advocaat kiezen. Bij een aanhouding kan het wél voorkomen dat je eerst een piketadvocaat krijgt toegewezen voor bij het verhoor. Toch kun je daarna altijd nog je eigen keuze kenbaar maken. Of een advocaat (ook) pro deo werkt of niet, zegt dus weinig over zijn kunnen.

Ga je zelf op zoek? Vraag dan wel eerst aan de advocaat of mediator van jouw keuze of hij werkt met toevoegingen, dit is namelijk niet verplicht. Er zijn ook advocaten en mediators die niet zijn aangesloten bij het systeem van gefinancierde rechtshulp, die kun je alleen inschakelen als je het gehele uurtarief betaalt. Dit betekent niet dat deze advocaten ook allemaal beter zijn. Er zijn genoeg goede advocaten en mediators die (ook) op toevoeging werken.

thumb-2Via Leggle kan je eenvoudig advocaten en mediators vergelijken én vind je reviews van andere cliënten. Zo vind je altijd een jurist die bij jou past.

pro-deo-advocaat

Geen recht op een pro deo advocaat, wat nu?

Heb je geen recht op een pro deo advocaat? Dan zul je dus gewoon de volle mep moeten betalen. Maar dat betekent niet dat je het erbij moet laten zitten! Een zaak hoeft niet altijd enorm kostbaar te zijn. Stel je de kwestie uit, dan kan het zijn dat de problemen alleen maar groter worden. Win daarom eerst advies in bij een gespecialiseerde jurist. Kies bij Leggle voor een gratis intake. Jouw advocaat kan je namelijk precies vertellen welke stappen je kunt nemen, wat je kansen zijn en hoeveel dat kost. Win je de zaak? De kans is groot dat de tegenpartij dan opdraait voor de gemaakte kosten.

Scheiden en nu?

Samen komen we eruit

Scheidingsmediation helpt om er op een prettige manier uit te komen, en het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de kosten.

* met minderjarig(e) kind(eren)

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

pro deo advocaat

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

 • Alle inkomeisen en eigenbijdragen voor 2017 kun je terugvinden op rechtsbijstand.nl
 • Door te kiezen voor mediation bespaar je met z’n tweeën al snel honderden euro’s
 • Op de website voor de Raad van Rechtsbijstand kun je zien welke advocaten op toevoeging werken

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar een (pro deo) mediator of advocaat. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij juridische problemen
 • Vraag juridisch advies
 • Teken nooit zomaar iets
 • Onderneem op tijd actie