No cure no pay advocaat, hoe werkt dat ? ∙ Leggle

Wat is no cure no pay?

No cure no pay is een beloningssysteem, waarbij je bij verlies van een zaak niets hoeft te betalen. Je betaalt dus alléén als de zaak wordt gewonnen. Je loopt geen risico, maar bij winst ben je vaak wél een hoge beloning verschuldigd aan de dienstverlener. Bij deurwaarders en telefonische marketing wordt no cure no pay veel toegepast. Voor advocaten in Nederland is het (nog) verboden om op basis van no cure no pay te werken.

Een advocaat is niet altijd nodig

Kies jouw jurist bij Leggle.

Meestal hebt je helemaal geen dure advocaat nodig. Een jurist heeft evenveel kennis, maar de kosten liggen een stuk lager.

No cure no pay advocaat, kan dat wel?

Een no cure no pay advocaat. Het lijkt ideaal bij zaken die om grote bedragen gaan, zoals letselschade, arbeidsrecht en erfrecht. Je loopt geen risico om een advocaat in te huren, want je betaalt alleen als je de zaak wint. Helaas. In Nederland mag dit helemaal niet. Zoeken naar een no cure no pay advocaat heeft dus weinig zin.

Toch zijn er juridische situaties waarin een no cure no pay-regeling wél kan, bijvoorbeeld bij incassoproblemen of vertraging van een vlucht. Juridische dienstverleners die géén advocaat zijn, mogen namelijk wel op basis van no cure no pay werken. Daarom wordt bij letselschade vaak gewerkt met letselschadespecialisten die geen advocaat zijn. Maar let op: voor zaken met een financieel belang van meer dan 25.000 euro heb je alsnog een advocaat nodig als de zaak voor de rechter komt.

Goedkoop is duurkoop

Leggle advocaten zijn gewoon goed.

Dat is ook zo bij rechtshulp. No cure no pay kan niet bij familierecht, maar dat betekent niet dat je de duurste advocaat moet inhuren die er is. 

Proef met no cure no pay advocaat bij letselschade

Van 2014 t/m 2018 zou een proef plaatsvinden waarin bij bepaalde letselschadezaken een alternatieve regeling toegepast kan worden. Bij winst mag de advocaat een hoger uurtarief in rekening brengen. Het totaalbedrag mag niet hoger uitvallen dan 25% van het toegewezen schadebedrag. Bij verlies krijgt de advocaat niets. Deze proef is echter door de Minister van Justitie afgeblazen.

no cure no pay advocaat

Voor- en nadelen van no cure no pay

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië mogen advocaten wél werken op basis van no cure no pay. Dit gebeurt vooral bij letselschadezaken. Voor cliënten is het risico beperkt: als je de zaak verliest, heb je in elk geval geen kosten gemaakt. Een gevolg hiervan is dat er meer rechtszaken worden aangespannen. Dit zijn dan wel zaken die gaan om flinke geldbedragen.

Omdat no cure no pay advocaten risico lopen dat ze de zaak verliezen, en dan dus niet betaald krijgen, zijn de vergoedingen bij winst relatief hoog. Percentages tussen de 20% en 50% zijn niet ongebruikelijk!

In Nederland is er discussie om het verbod op no cure no pay advocaten op te heffen. Het is namelijk oneerlijke concurrentie dat juristen wél op basis van no cure no pay mogen werken, maar advocaten niet. Tegenstanders zijn bang dat dit een claimcultuur in de hand werkt. Het kan de advocaatkosten opdrijven en ervoor zorgen dat verzekeringspremies stijgen.

Geen no cure no pay, wél juridische hulp

Weten wat je kansen zijn?

Ook als het gaat om problemen met een erfenis, kan het om fikse bedragen gaan. No cure no pay kan niet, maar als je de zaak wint is de kans groot dat de tegenpartij een deel van jouw gemaakte kosten moet terugbetalen.

No cure no pay incassobureau

No cure no pay kan wel goed uitpakken bij incasso vorderingen, waarvan je niet zeker bent dat je ze zult winnen. Zo loop je zelf weinig risico, en heb je toch kans om nog een deel van het geld te krijgen. Stap nooit gelijk naar een no cure no pay incassobureau. De kosten vallen met no cure no pay vaak veel hoger uit dan wanneer je gewoon een uurtarief of een vooraf afgesproken vast tarief betaalt.

Incassogeschil

Laten we de druk opvoeren

Een gewone incassozaak kan je uitbesteden aan een deurwaarder. Wordt je het niet eens over de vraag óf er betaald moet worden. Dan heb je een jurist nodig.

No win no fee

Een alternatief voor no cure no pay is de no win no fee-regeling. Bij dit systeem wordt er bij verlies minder betaald en bij winst juist een hoger (uur)tarief (de fee). Dit systeem is wél toegestaan in Nederland. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren weet wat de kosten zullen zijn en dat je bij winst minder hoeft te betalen.

Fixed fee

De advocaten van Leggle werken tegen een fixed fee, oftewel een vast tarief per zaak. Dat betekent dat je van tevoren precies weet hoeveel je aan de zaak kwijt bent. Je hoeft dus niet bang te zijn voor hoge uurtarieven of vervelende verrassingen achteraf. Daarnaast ligt het tarief lager, omdat Leggle alle administratieve werkzaamheden van de advocaat uit handen neemt. Je weet bij onze advocaten, juristen en mediators dus precies waar je aan te toe bent. Blijkt jouw jurist onverhoopt slecht werk te hebben geleverd, dan betaalt Leggle jouw gemaakte kosten terug. Je haalt dus altijd het beste uit je zaak. Heb je weinig kans om te winnen, dan laat de jurist je dit van tevoren weten tijdens een gratis intakegesprek. Je kan dan zelf beslissen of je de zaak wel of niet wil doorzetten.

Probleem met een aankoop

Laat mij voor je onderhandelen.

Je hebt iets gekocht of besteld en dat is niet goed gegaan. Probeer altijd in eerste instantie zelf tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan kan een jurist uitkomst bieden.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

advocaat zoeken

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

  • Maak een dossier met daarin alle stukken die met je probleem te maken hebben.
  • Laat de communicatie over aan een jurist. Dat voorkomt escalatie.
  • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar een mediator, jurist of advocaat. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Jouw jurist heb je bij Leggle zo gevonden. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij juridische problemen
  • Vraag juridisch advies
  • Teken nooit zomaar iets
  • Onderneem op tijd actie