Advocaat zoeken: jouw advocaat zo gevonden bij Leggle

Wat doet een advocaat?

In het kort: een advocaat is iemand die belangen behartigt voor één partij (of een aantal partijen met dezelfde belangen) binnen een juridische zaak. Hij heeft een universitaire rechtenstudie afgerond en moet worden beëdigd door de rechtbank. Maar dan is hij er nog niet. De eerste 3 jaar mag een advocaat niet zelfstandig werken. Hij gaat eerst aan de slag als advocaat-stagiair onder begeleiding van een ervaren advocaat. Gedurende die tijd moet hij een beroepsopleiding volgen en examens afleggen. Pas als hij die succesvol heeft afgerond, mag hij zichzelf advocaat noemen.

Volgens het woordenboek is de betekenis van advocaat: ‘een jurist die er zijn beroep van maakt personen of partijen te verdedigen voor de rechter’.

hat-2Lees ook:
Wat is het verschil tussen een jurist en advocaat?

advocaat

De Nederlandse Orde van Advocaten

Een advocaat is verplicht om lid te zijn van de Nederlandse Orde van Advocaten (afgekort NOvA). Dit is de publieksrechtelijke beroepsorganisatie van de advocatuur. Bij deze organisatie vind je alle geregistreerde advocaten in Nederland. Ze kan beroepsregels opleggen en controleert of alle advocaten zich daaraan houden. Zo moet een advocaat zich om de zoveel tijd bijscholen en zijn er strikte regels voor hun boekhouding. Een belangrijke regel is dat een advocaat zich zo dient te gedragen dat “het vertrouwen in de advocatuur of in zijn eigen beroepsuitoefening” niet wordt geschaad. Wanneer een advocaat zich niet aan de regels houdt, kan bij de NOvA een klacht worden ingediend. In het ergste geval kan zo’n ‘foute’ advocaat uit zijn functie worden ontheven.

hat-2Een advocaat heeft een wettelijk beroepsgeheim en kan dus niet worden gedwongen om als getuige te verklaren over een cliënt. Dit heet verschoningsrecht.

Jouw advocaat zoeken bij Leggle

Een advocaat zoeken: hoe pak je dat eigenlijk aan? De duurste advocaat is niet per se de beste advocaat. Zoek een advocaat die gespecialiseerd is in het juiste rechtsgebied én die je een prettig gevoel geeft. Je geeft je zaak uit handen, dus je moet er wel op kunnen vertrouwen dat de advocaat jou goed vertegenwoordigt. Waarom jouw advocaat zoeken bij Leggle? Simpel:

 1. Pure specialisten
  Het Nederlands recht is veelzijdig en complex. Zelfs een advocaat kan onmogelijk overal kennis van hebben. Daarom beperken Leggle advocaten zich tot een paar terreinen waar ze echt expert op zijn.
 2. Gewoon goed
  Bij Leggle zijn we wars van opsmuk. Hou je van suits en glazen torens? Begin je zoektocht dan hier. Hou je meer van down to earth en informeel? Leggle advocaten zijn gewoon goed.
 3. Click en klik
  Wij vinden het belangrijk dat het goed klikt. Daarom kun je bij Leggle filteren op persoonlijke kenmerken. Pas je bij elkaar, werk je prettiger samen en bereik je sneller en beter resultaat.

Heb je de voor jou perfecte advocaat gevonden? Dan kan je hem altijd nog even spreken voordat je de zaak voortzet. Tijdens dit gratis intake gesprek komen jullie samen tot het besluit om jouw zaak op te pakken.

hat-2Lees ook:
Hoe vind ik een goede arbeidsrecht advocaat?

Wat voor hulp heb je nodig?

Bij Leggle vind je beste advocaten, juristen en mediators. Welke heb je nodig? Dat ligt eraan. Bij een echtscheiding is een advocaat verplicht, maar een burenruzie kun je meestal af met een jurist. Wil je de relatie met de tegenpartij liever goed houden, dan kun je mediation overwegen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bij Leggle kies je eenvoudig jouw type zaak en je ziet gelijk wie jou daarbij kan helpen. Zo maak je nooit een verkeerde keuze.

Leggle geeft je de keuze van eenmalig advies tot de volledige behandeling van je zaak. En altijd voor een vaste prijs. Bekijk hieronder onze voorbeelden van type hulp die jouw Leggle jurist kan bieden.

 • Juridisch advies: Jouw Leggle jurist geeft inzicht in je kansen en is heel concreet in het advies over de vervolgstappen. Hij geeft antwoord op jouw belangrijkste vragen, zo weet je gelijk waar je aan toe bent en wat je rechtspositie is.
 • Juridische brief: Een jurist helpt je een juridische brief te schrijven, toegespitst op jouw situatie. Geprint op het briefpapier van jouw jurist, zorgt dit zeker voor impact.
 • Onderhandelen: Omdat onderhandelen veel juridische kennis vraagt en de nodige emoties oproept, is jouw zaak uit handen geven meestal noodzakelijk.
 • Procederen: Komt het conflict uiteindelijk tot een proces, dan is hulp van een expert noodzakelijk. Deze neemt alle juridische zorgen van je over en voert namens jou het woord tijdens de zitting.

Wat kost een advocaat?

De kosten van een advocaat kunnen nogal uiteenlopen. Zoek je een advocaat met een pretentieus kantoor aan de Herengracht? Dan lopen de kosten al snel in de duizenden euro’s. Gelukkig is dat niet bij alle advocaten zo. Een hoog uurtarief betekent niet altijd dat de advocaat ook goed is. Vergelijk advocaten daarom op jouw eigen voorwaarden. Om wat voor type zaak gaat het? Heeft de advocaat veel ervaring op dit gebied? Kun je goed met hem communiceren? Is er een klik? Natuurlijk is ook de prijs belangrijk. De kosten moeten namelijk wel binnen je budget vallen. Alle advocaten bij Leggle werken met een vaste prijs. Zo weet je waar je aan toe bent en sta je niet voor verrassingen achteraf.

Een advocaat zoeken? Bij Leggle heb je jouw advocaat zo gevonden, voor een vaste prijs en zonder verrassingen achteraf.

Jouw marktplaats voor juristen

De juiste expertise
Specialisten gecontroleerd door Leggle
Een vaste prijs
Niet goed, geld terug

hulp bij advocaat zoeken

Wat kun je zelf doen bij een juridisch probleem

 • Maak een dossier met daarin alle stukken die met je probleem te maken hebben.
 • Laat de communicatie over aan een jurist. Dat voorkomt escalatie.
 • Teken geen stukken zonder advies.

Zo helpen wij jou:

Heb je een juridisch probleem? Dan kun je naar een mediator of advocaat. Die zorgt ervoor dat jij er uiteindelijk zo goed mogelijk uitkomt. Een goede advocaat zoeken doe je eenvoudig via Leggle. De juiste expertise, ervaring, prijs én het goede gevoel klik je in een paar minuten bij elkaar.

Lees hoe we jou kunnen helpen

Tips bij juridische problemen
 • Vraag juridisch advies
 • Teken nooit zomaar iets
 • Onderneem op tijd actie